Son Haberler
Anasayfa / C & C++ / Programlama dilleri nelerdir?

Programlama dilleri nelerdir?

Bilgisayar programlama dilleri, yazılım üzerinden bilgisayarın anlayacağı bir dilde talimat vermemize izin verir. Birçok insan tabanlı dilin olduğu gibi, programcıların bir bilgisayarla iletişim kurmak için kullanabileceği bir dizi bilgisayar programlama dili vardır. Bir bilgisayarın anlayabileceği dilin bir kısmı “ikili” olarak adlandırılır. Programlama dilini ikili olarak çevirmek “derleme” olarak bilinir. C dilinden Python’a kadar her dil, ortak özelliklerin çoğu kez de olsa, kendi kendine özgü özelliklerine sahiptir
1) Python: Yorumlanabilen, nesne yönelimli ve esnek ve sağlam semantiklere dayanan gelişmiş bir programlama dilidir. Python, sistemleri bir komut dosyası veya tutkal dili olarak entegre etmek için hızlı bir şekilde çalışmanıza izin verir. Ayrıca Hızlı Uygulama Geliştirme (RAD) için de uygundur.

2) Java: Java, web tabanlı geliştirme için ideal kılan çeşitli özelliklere sahip genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Java, video oyunları ve mobil uygulamalar için kurumsal düzeyde uygulamalar geliştirmek ve JSP (Java Server Pages) ile web tabanlı uygulamalar oluşturmak için kullanılır. Java, çevrimiçi kullanıldığında, uygulamaların bir tarayıcıdan indirilmesine ve kullanılmasına izin verir, bu da normalde mevcut olmayan bir işlevi gerçekleştirebilir.

3) Ruby: Ruby, bağımsız olarak veya Ruby on Rails web çerçevesinin bir parçası olarak kullanılabilen, açık kaynaklı, nesne yönelimli bir komut dosyası dilidir. Ruby, simülasyonlar, 3D modelleme ve bilgiyi yönetmek ve izlemek için kullanılır.

4) HTML: HTML, web sayfaları oluşturmak için kullanılan standart biçimlendirme dilidir; metin tarayıcıların ve görüntülerin (etiketler kullanarak) düzgün biçimlendirilmesini sağlar, böylece İnternet tarayıcıları onları nasıl görmeyi istedikleri gibi görüntüleyebilirler.HTML, çevrimiçi görüntülenen elektronik belgeleri (internet sayfası) oluşturmak için kullanılır. Herhangi bir sayfayı ziyaret edin ve hareket halindeki bir HTML örneğini göreceksiniz.

5) Javascript: JavaScript, bir istemci tarayıcısının içinde çalışan ve bir sunucu yerine bir bilgisayardaki komutları işleyen bir istemci tarafı programlama dilidir. Genellikle bir HTML veya ASP dosyasına yerleştirilir. Adına rağmen, JavaScript Java ile ilgili değildir. JavaScript, çeşitli sayfa öğelerini yönetmek ve kaydırma yetenekleri, zaman ve tarih yazdırma, takvim oluşturma ve düz HTML ile mümkün olmayan diğer görevleri içeren daha dinamik hale getirmek için öncelikle Web geliştirmede kullanılır. Ayrıca oyunlar ve API’ler oluşturmak için kullanılabilir.

6) C Dili: C Dili, çoğunlukla düşük seviyeli uygulamalar geliştirmek için kullanılan, yapı odaklı, orta düzey bir programlama dilidir. C Dil, Windows, UNIX ve Linux gibi işletim sistemlerine ve gömülü yazılımlara entegre edilmiş sistem uygulamalarını geliştirmek için kullanılır. Uygulamalar arasında grafik paketleri, sözcük işlemcileri, elektronik tablolar, işletim sistemi geliştirme, veritabanı sistemleri, derleyiciler ve montajcılar, ağ sürücüleri ve tercümanlar bulunur.

7) C ++: C ++, genel amaçlı, nesne yönelimli, orta düzey bir programlama dilidir ve C ++ ‘nun bir “C stili” ile kodlanmasını mümkün kılan bir C dilinin uzantısıdır. Bazı durumlarda, kodlama her iki formatta da yapılabilir, C ++ bir melez dilin örneğini oluşturabilir. C ++ dili, oyunlar, ofis uygulamaları, grafikler ve video editörleri ve işletim sistemleri gibi bilgisayar programları ve paketlenmiş yazılımlar oluşturmak için kullanılır.

8) PHP: PHP, veritabanlarıyla etkin bir şekilde çalışan dinamik web sayfaları oluşturmak için tasarlanmış açık kaynaklı bir betik dilidir. Genel amaçlı bir programlama dili olarak da kullanılır. PHP, öncelikle veri verilerini toplamak için dinamik veri ağırlıklı web sitelerinin yanında kullanılır. Dinamik sayfa içeriği oluşturmak için uygulama geliştirmede de kullanılır.

9) SQL: SQL, bir veritabanındaki içeriğin eklenmesine, erişilmesine ve yönetilmesine izin veren bir veritabanı sorgulama dilidir (bir geliştirme dili değil). Programcıların bir veritabanı içinde CRUD (Create; Read; Update; Delete) ortak kısaltması yapmasına izin veren dildir.

10 SQL: SQL, web uygulamasının arka uç veritabanı ile etkileşime girer. Her zaman başka bir programlama dili ile birlikte kullanılan “fiili standart” veritabanı dilidir. SQL programları, işletmeler ve kuruluşların veritabanlarında saklanan bilgilere erişmeleri ve bunları manipüle etmeleri için bir yol olarak uygulanmaktadır. SQL, 1974 yılında IBM Araştırma Merkezi’nde geliştirilmiştir ve başlangıçta SEQUEL olarak bilinir. İlk ticari versiyon 1979 yılında ORACLE tarafından tanıtıldı.